WIJTHMEN - Even dreigt de achtste Wijthmenerplasloop in het water te vallen door de regen. Maar net voor de start wordt het ineens droog. Dat levert op De Elshof vooral tevreden gezichten op.

Ook al heeft het jaarlijkse loopevenement intussen een naam opgebouwd, de Fakkert Diervoeders Wijthmenerplasloop zal waarschijnlijk nooit de status krijgen van de Stadshagenrun, de 10 Mijl van Zwolle Zuid of de Salverda Berkumloop. ”Hoeft ook niet”, zegt Frans Kerkum van het organiserende comité. ”We zijn in Wijthmen trots op wat we hebben. Qua parcours kunnen we misschien wel wedijveren met andere en ook grotere loopevenementen maar dit is mooi behapbaar voor ons en al die vrijwilligers. Vorig jaar hadden we nog zo’n driehonderd deelnemers aan de start. Dit jaar zijn het er 259. Dat heeft met het slechte weer te maken”, denkt Kerkum. “En de concurrentie wordt steeds groter. Vooral in deze periode zijn er zoveel Nieuwjaars- en andere lopen”, vult René Poppe aan. De triatleet, ’wereldberoemd’ in Wijthmen, won zelf twee edities maar heeft alweer jaren de pet op van medeorganisator. ”Persoonlijk zou ik deze loop best opgenomen willen zien in de crosscompetitie maar dit kleinschalige is ook prima. Rangschik ons in Zwolle maar in de categorie AsRendorp en Aa-landenloop.”

Naast een tiental BB-lopers is het vooral toch ‘couleur locale’ wat de klok slaat. Luca Poppe (18) wordt tweede op de vijf kilometer achter winnaar Gerben van Vilsteren in de tijd van 18.24 minuten. Een ferme handdruk van Pa René op de finishlijn is de eerste beloning. De speler van Wijthmen/Hoonhorst A1 weet nog niet of hij in de voetsporen van vader gaat treden. “Voorlopig richt ik mij eerst nog op het voetbal maar dit vind ik ook wel mooi.”

Met de tweede plek is de koek nog niet op voor de familie Poppe. Echtgenote en moeder Angeli Poppe profiteert van de afwezigheid van topfavoriete Tess Boekema en wint de vijf kilometer bij de vrouwen in 23.39 minuten.

BB-loper Jan Pullen (32), in 2018 de sterkste op de vijf, zorgt er voor dat beide hoofdprijzen naar de ambitieuze loopgroep gaan. Hij volbrengt de 10 kilometer in 35.14 minuten. “De eerste twee kilometers hadden we de wind pal op de kop. Daarna viel het wel mee. En het was gelukkig droog. Ik pak minimaal eens in de veertien dagen mijn loopevenementen nog mee. Ik hou vooral hiervan. Niet te groot en vooral gemoedelijk. Dat heeft ook zijn charmes.” Bij de vrouwen is Alina Lindeboom winnares in 41.47.

Auteur :Harry Bouwhuis 
Website: De swollenaer.nl
Link: 
https://deswollenaer.nl/sport/vooral-kleinschaligheid-bepaalt-de-charme-van-de-wijthmenerplasloop

 

 

Starttijden

Start en finish:

Kulturhus Wijthmen

Erfgenamenweg 14, Wijthmen

info: franskerkum@gmail.com

 

Tijden:

Kidsrun 2,5 km   start 13:15 uur

5 en 10 km          start 14:00 uur

Uitslagen

De uitslagen van 2022 komen zo snel mogelijk online

Volg ons op Facebook

Sponsoren

 

Wilt u ons ook steunen? Klik hier.

 

 

 

 

 

Coop Oldengarm - Berkum

 

 

 

 

  

 

  

 
 
 
 
 
 

Wijthmenerplasloop © 2013 - 2022 alle rechten voorbehouden.